FAQ 16

Wat is het gevolg van kabinetsbesluiten over de energiebelasting? 

Het kabinet heeft in 2022 de energiebelasting aanzienlijk verlaagd ten opzichte van de energiebelasting tijdens ons eerste productiejaar, 2021. In november 2022 is bekend geworden dat de energiebelasting over 2023 juist weer flink wordt verhoogd.

Voor onze leden heeft dat als consequentie, dat:
– je thuis op jouw energierekening in 2022 een reductie krijgt op jouw energiekosten, maar dat deze in 2023 weer omhoog gaan, waar het verlagen van andere kostenposten op jouw thuisfactuur tegenover staan;
– jij voor de zonnepanelen die je op ons gezamenlijke zonnepark hebt liggen over het jaar 2022 minder energiebelasting terug gaat krijgen, maar voor 2023 weer aanzienlijk meer

Per saldo heb jij, als Zonnemaatje, van dit voordeel dat het kabinet voor ogen had, voor 2022 geen positief effect ervaren. Voor 2023 is het effect juist weer wel positief omdat je 30% meer energiebelasting terug gaat krijgen t.o.v. het jaar 2021.
Hier hebben we op 3 januari 2023 door het uitbrengen van het Zonneblaadje ook aandacht op gevestigd.

Belangenorganisaties van de Zonne-energie branche hebben protest aangetekend en lobbyen om deze onzekerheden in de regeling te compenseren, zodat jij, als vroege investeerder in Zonne-energie toch het financiƫle resultaat kunt boeken dat je mocht verwachten op het moment dat je als Zonnemaatje instapte.

Op de website van Energie Samen kun je de ontwikkelingen volgen.
Het meest recente nieuws (24 november 2022) lees je in dit artikel.
Je kunt ook dit artikel (van van de voorzitter van Energie Samen) lezen over dit onderwerp.
Mensen die nog meer willen lezen over dit onderwerp kunnen het bericht in Solar Magazine lezen. Daarin komen meer achtergronden aan de orde.