Hoe werkt het?

PostCodeRoos

Coöperatie Zonnemaatje werkt op basis van de wettelijke “Regeling Verlaagd Tarief”, ook wel PostCodeRoos (PCR) regeling genoemd. Zie voor een korte uitleg de postcoderoos. Zie voor uitgebreide informatie: Postcoderoos pagina van HierOpgewekt.

Certificaten kopen

Mensen die meedoen aan het project Nemerstroom van Zonnemaatje zijn lid geworden van coöperatie Zonnemaatje en participeren in een deel van de zonne-installatie. De installatie is daarvoor ‘opgedeeld’ in certificaten met een gemiddelde stroomopbrengst van 250 kWh per jaar. Deelnemers hebben een aantal certificaten aangeschaft. De hoeveelheid bepaalt iedereen zelf, maar het is verstandig om 80-90% van je jaarlijkse verbruik als bovengrens aan te houden. In de informatiebrochure staat alles in detail uitgelegd.

Rendement

1. Als lid krijg je gedurende 15 jaar (door jou via je energierekening betaalde) energiebelasting teruggestort, over de opgewekte stroom die jouw certificaten hebben opgeleverd. Als maximum geldt hierbij je eigen jaarlijkse verbruik. 
2. Daarnaast ontvang je jouw deel van de opbrengst uit de verkoop van de opgewekte stroom, na aftrek van de kosten van de coöperatie. Jaarlijks bepalen de leden van de coöperatie wat er uitgekeerd wordt.

Leden (particulieren en organisaties/bedrijven) hebben dus op twee manieren voordeel van hun deelname in een postcoderoosproject van Coöperatie Zonnemaatje: privé belastingvoordeel én voordeel uit lidmaatschap van de coöperatie. Daarnaast word je ook aangemeld als lid van DEH of VET, (afhankelijk van je woonplaats) en word je automatisch op de hoogte gehouden van duurzame projecten in je eigen woonplaats.


Postcoderoos

Een ‘postcoderoos’ beslaat een gebied dat bestaat uit een centraal postcodegebied (viercijferig) met alle direct aangrenzende postcodegebieden. In Haaren kan een postcoderoos bijvoorbeeld bestaan uit de centrale postcode 5296 met daaromheen de postcodes 5282, 5261, 5262, 5296, 5268 en 5076. De zonne-energie installatie moet in één van de postcodes binnen de vastgestelde postcoderoos liggen.

Zie voor uitgebreide informatie: Postcoderoos pagina van HierOpgewekt.

 

Veelgestelde vragen

De antwoorden op veelgestelde vragen kun je lezen in dit document